Laminatni podovi – razlozi za odabir

Kao jedan od elemenata uređenja podovi su oduvijek imali posebno mjesto i često su se tretirali i promatrali odvojeno od ostatka interijera u tehničkom, ali i u oblikovnom smislu. Arhitekti su u okviru glavnog projekta morali specificirati gornji sloj poda i podovi su izvođeni u skladu s osnovnim projektom. Tako smo navikli da su nam podovi u interijeru uglavnom unaprijed zadani i izvedeni, a mi se u uređenju moramo njima prilagoditi. Sve to je rezultiralo time da smo svjesno ili nesvjesno skloni oprostiti veća ili manja odstupanja izgleda poda u odnosu na opći dojam interijera. U zadnjih nekoliko godina to se malo promijenilo jer izvođači često prepuste krajnjem kupcu izbor podova. No, kako rijetko tko u toj fazi ima razvijen koncept ili projekt uređenja, opet imamo sličnu situaciju, malo ublaženu time da smo sami odabrali podove, ali još uvijek nismo,niti možemo biti sigurni u to da će podovi biti savršeno uklopljeni u odabrani koncept. Nadalje, uvriježen kocept biranja podova je – nekoliko vrsta keramike ili kamenih ploča za hodnike, kupaonu i kuhinju i po jedna vrsta za dnevnu sobu i spavaće sobe. Znalci će znati odabrati sve to da se savršeno uklapa, oni koji nisu znalci odabrat će po osobnom ukusu ono što im se dopada i svi će biti zadovoljni. No ostaje činjenica da je horizontala našeg interijera rascjepkana i narezana bez one fine povezanosti, zaokruženosti i vizualnog kontinuiteta kojem smo se skloni diviti kad gledamo vrhunski izvedene interijere…

Ono što nam se nudi kao savršeno rješenje za elaborirane probleme je uporaba laminatnih podova. Naime, veliki svjetski proizvođači podova u svojoj standardnoj ponudi imaju proizvode koji su ciljano razvijeni upravo u tu svrhu. Egger tako ima seriju od tri različite vrste podova od kojih svaki svojim karakteristikama minuciozno i sustavno rješavaju svaki od problema koji se mogu javiti prilikom popločenja bilo koje prostorije u stanu ili u poslovnom prostoru, istodobno dijeleći isti ili sličan dizajn boja dekora i površinske obrade.

Reći će netko – laminatni podovi i podići obrve, jesu li to oni isti škriputavi, ispresavijani podovi, s iskrzanim rubovima na uzdužnim fugama i zijevajućim poprečnim fugama, koje se pojave nakon par koraka? Dobro pitanje i prizivanje na oprez… Tri su glavna razloga koji uzrokuju navedene mane – loše pripremljena podloga, primjena tipa poda koji nije primjeren za opterećenje korištenja i konačno tehnološka neasavršenost. Međutim, ovi novi proizvodi o kojima govorim sa starim materijalima dijele zapravo samo ime. Temeljem iskustva od više desetljeća i primjenom potpuno novih materijala uspješno su eliminirane sve mane.

EGGER PRO DESIGN PODOVI

Vrlo tanke podne ploče, debljine samo 5 mm, razvijene za primjenu u prometom jako opterećenim prostorima, klasa 33. Nosivi sloj je dvostruko brtvljena UWF ploča, a gornji je od termoplastičnog poliuretana (TPU). TPU je izuzetno čvrst, otporan na vlagu, ogrebotine i habanje, a ima i svojstvo samopopravljanja (selfrepair) koje proizlazi iz njegove mikrostrukture unakrsno vezanih krutih i elastičnih kopolimera. Takva struktura se pod utjecajem sile deformira, ali nakon njenog prestanka se rekonstruira i vraća u prvobitno stanje. Zbog svoje male debljine i PRO Design podovi su pogodni za adaptacije.

EGGER PRO COMFORT PODOVI

Sendvič od dva sloja mekanog materijala između kojih je izuzetno čvrsti sloj koji na sebe preuzima opterećenje i sprečava valovite deformacije. Mekani slojevi su od pluta, a čvrsti sloj od HDF (High Density Fiberboard). Gornji pluteni sloj svojom elastičnošću osigurava mekoću poda pod koracima, a na njemu se nalazi sloj laminata sa tiskanim dekorom i vanjskim slojem za zaštitu dekora od djelovanja ultraljubičastih zraka. Donji sloj pluta osigurava da se topot ne prenosi na podlogu, odnosno na nosivu konstrukciju. Svi slojevi zajedno tako čine kompozitne ploče s izuzetnim svojstvima mehaničke stabilnosti, toplotne i zvučne izolacije.

EGGER PRO LAMINAT PODOVI

Ovaj pod je po svom sastavu najbliži standardnim laminatnim podovima s tim da su najveća poboljšanja omogućena izuzetno čvrstim nosivim slojem od HDF i najgornjim slojem koji na sebe preuzima i amortizira djelovanje stalnih i trenutne sila (te ima vrhunska svojstva otpornosti na habanje). Posebna inačica ove vrste poda je Aqua+ pod koji se zahvaljujući posebno razvijenom srednjem sloju može postavljati i u vlažnim prostorima kao što su kupaone i kuhinje. Također, zahvaljujući svojim mehaničkim karakteristikama pogodan je i za postavljanje na mjestima na kojima nam se ispod završnog sloja poda nalaze dodatna toplinska ili hidroizolacija, kao i sustav podnog grijanja.

Sve vrste Eggerovih podova dijele slijedeće zajedničke karakteristike:

  • Dugotrajnost i postojanost boja čak i u slučaju dugotrajne izloženosti sunčevom svjetlu.
  • Mehanička stabilnost i postojanost.
  • Protuklizna površina.
  • Kontrola kvalitete iznad propisanih standarda. Kvaliteta svake pojedine ploča je provjerena prije isporuke.
  • Odlična zvučna izolacija.
  • Dugotrajni jamstveni rokovi.
  • Održiva proizvodnja i stopostotna mogućnost recikliranja.
  • Materijali proizvedeni od prirodnog drveta sa sadržajem od 0% PVC-a.

DIZAJN I DEKORI

Dizajnerskim pristupom se pokušalo konačni izgled poda što više približiti realnom izgledu stvarnih podova. Pokriveni su manje više svi poznati načini slaganja daščica koje se pojavljuju kod slaganja klasičnih drvenih podnih obloga s karakterističnim fugama. Dimenzije lamela su 250/24 cm, 130/24 cm, 130/19 cm i 130/13 cm. Velike lamele su pogodne za popločavanje velikih površina, dok najmanje uspješno sugeriraju klasično parketno polaganje.

U kolekciji prevladavaju drvni dekori, ali imamo i dekora sa simulacijom kamenih ploča. Drvni dekori su tako dobro pokriveni da praktički ne možemo zamisliti neki drvni dekor kojeg nećemo naći u okviru Eggerove kolekcije. Imamo tako svijetle i tamne dekore, listače i četinare, mirne i razigrane, decentne i rustikalne, s klasičnim drvnim greškama i devijacijama – kern, bjelika, napuknuti godovi, s rupicama od mušice, pjeskarene, četkane, vintage i used look, pa čak i šarene i s efektom stare boje. Svi drvni dekori su tako vjerno reproducirani i još dodatno oživljeni površinskim teksturama da ih jedva uspijevamo razlikovati od njihovih izvornih prirodnih uzora. Upravo na implementaciji novih dekora vidi se i najveći iskorak u odnosu na prethodnu generaciju podnih obloga koja nije mogla sakriti svoj pomalo plastični dojam, kao i činjenicu da se radi o reprodukciji prirodnog materijala vidljivoj već na prvi pogled.

Konačni zaključak bi bio da su laminatni podovi postali tehnološki napredan, pouzdan i svestran proizvod, s vizualnog aspekta gotovo savršen. Različite tehničke karakteristike i ogroman broj dekora sada nam omogućavaju savršenu i preciznu kontrolu podnih obloga kakva primjenom klasičnih materijala jednostavno nije moguća. U novim prostorima, a pogotovo prilikom adaptacije postojećih prostora u kojima je potrebno zamijeniti dotrajale, oštećene ili jednostavno zastarjele obloge, otvara nam se mogućnost da i podovi konačno postanu i tehnički i oblikovno sastavni dio integralnog dizajna.

Moguće načine primjene pokazat ću na primjerima tipičnih dijelova stambenih prostora.

Kuhinja, blagovaona i dnevni boravak, čija integracija je prije par godina bila tek trend, sada je već postala ustaljeni obrazac. Primjenom laminatnih podova integraciju možemo naglasiti istim dekorom poda, ali sa različitim vrstama. U dnevnom boravku mekani i topli Comfort pod klase 31, u blagovaoni izdržljivi Design pod klase 33 i u kuhinji Aqua+, nepromočivi klase 32. Dekore iverala na mobilijaru ćemo uskladiti s dekorima poda, a budući dolaze iz istog dizajnerskog pogona to neće biti preteška zadaća. No, možemo otići korak dalje s obzirom na to da postoje dekori podova i iverala koji su jednaki ili su iz iste grupe s programiranim diskretnim razlikama. Tako pojedine vertkalne elemente možemo izvesti kao da izrastaju iz poda, što je posebno pogodno za kuhinjske pultove, korpuse ugradbenih pećnica i hladnjaka ili stranice regala ili blagovaonskih vitrina i pregrada.

 

U tipičnoj konfiguraciji spavaćeg trakta obično imamo jednu ili više spavaćih/dječjih soba spojenih hodnikom (degažmanom) na kojeg se nastavlja i kupaona. Za spavaće sobe se očekuje Comfort pod klase 31, u hodniku Laminat pod klase 31 i onda nema razloga da se taj s istim dekorom ne “pretoči” i u kupaonu, ovaj put u Aqua+ varijanti. Kupaona tako postaje “bliža” ostaku stana, nema više hladne keramike i slobodno možemo pretrčavati bosi. Sanitarni uređaji pričvršćeni na zid i odmaknuti od poda za uobičajenih 20-tak cm će odigrati svoju ulogu u naglašavanju vizualne prozračnosti, ali i omogućiti detekciju svake kapljice vode.

 

Pretakanje podova pogotovo ima smisla ako je kupaona izravno povezana sa spavaćom sobom, kroz garderobni dio ili bez njega. I ovdje, kao i u kuhinji, dekori namještaja će biti usklađeni s dekorom poda, a vertikale i pregrade mogu biti od iverala u istom dekoru kao i pod. No, oprez, za obitelji s dvoje ili više male djece “pelenaša” i/ili aktivnih sportaša, u bilo kojem broju i kombinaciji, kad je perilica rublja i tuš praktički u stalnom pogonu, tu nema mjesta za laminatni pod, moramo se snaći s keramičkim pločicama.

Prilikom odluke o izboru laminatnih ili klasičnih podova bilo bi dobro imati u vidu i slijedeće. Laminatni podovi su ekološki prihvatljiv i održiv materijal, a nakon završenog proizvodnog i eksploatacijskog ciklusa ostavljaju znatno manji volumen za zbrinjavanje. Isto tako, ugradnja laminatnih podova je znatno jednostavnija i brža od izvedbe klasičnih podova.

Odabrati ili ne? Tradicionalisti će i dalje brusiti i lakirati parkete i fugirati keramiku. Oni drugi, pogotovo dinamične i mlade osobe, često natjerane i grubom stvarnošću adaptacije, rado će odabrati laminatne podove. I imati će što odabrati…

Sve Eggerove podove, kao i njihove kombinacije s dekorima iverala, možete provjeriti na interaktivnom
servisu VDS on line, putem poveznicei http://vds.egger.com/?country=hr. Prikazani primjeri slaganja podova i
dekora namještaja napravljeni su uz korištenje VDS aplikacije.

Ante Maleš

Rođen 1955. u Korčuli. Još tijekom studija i nakon diplomiranja na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu počinje se zanimati i istraživati odnose likovnih umjetnosti i graditeljstva. Poslije nekoliko godina provedenih u operativi radi u projektnim biroima gdje surađuje s arhitektima na likovnom opremanju te dizajnu interijera i eksterijera. Od 1995. radi u vlastitom dizajnerskom studiju. Uže područje djelovanja mu je primjena grafičkog dizajna u arhitekturi, oblikovanje interijera i namještaja te 3D modeliranje i renderiranje. Od 2007. angažiran je u Elgradu kao dizajner svih prodajnih i poslovnih prostora, te kao konzultant na području razvoja korporativnog identiteta.

Pretraživanje

Unesite pojam za pretraživanje.

2024. © ELGRAD d.o.o. - Sva prava pridržana.