Izvlačni sustavi – susret tehnologije i dizajna

Izvlačni sustavi su komponente koji nam omogućavaju lakšu preglednost i dostupnost predmetima uskladištenim na policama unutar niskih ili visokih ormara od kojih je sastavljen naš namještaj. Svi smo svakodnevno suočeni s potrebom da na pretrpanim policama pronađemo upravo onaj predmet koji nam u tom trenutku treba, bilo da se radi o prehrambenim namirnicama, kuhinjskim priboru, komadu alata, rublja ili nečem drugom. Često se događa da moramo isprazniti dobar dio sadržaja da bi došli do onog što tražimo.
EPL205 Sherman hrast svjetlosivi
Ladice su jedan od načina da riješimo taj problem, no zbog svojih ograničenja u pogledu širine i visine one nisu uvijek najpovoljnije rješenje. Sveobuhvatni i ergonomski najprimjereniji pristup pri organiziranju sadržaja ormara su izvlačni sustavi. Koncept njihovog funkcioniranja je vrlo jednostavan. Sve police ormara međusobno se povežu i tako dobivenoj kompoziciji polica dodaju se vodilice koje omogućavaju da se one kao cjelina izvuku izvan tijela ormara/korpusa. Vrata/fronte ormara su najčešće sastavni dio izvlačnog sustava s konstruktivnom poveznicom pričvršćenom na njihovu stražnju stranu, ali kod nekih inačica sustav je neovisan i nalazi se iza zaokretnih vrata.
Shematski prikaz funkcioniranja izvlačnog sustava
Najčešći materijal za izradu je kromirana čelična žica promjera 3 – 5 mm i od nje se formiraju i police i ogradica potrebna da sadržaj prilikom manipuliranja i izvlačenja na bi poispadao, tako da oblikom podsjećaju na košaru, a otud potječe i u profesionalnom žargonu uvriježeno ime “izvlačne košare”. Zbog svojih konstruktivnih značajki izvlačni sustavi su vrlo fleksibilni u pogledu dostupnih dimenzija. Standardne širine korpusa u koje se mogu ugrađivati su 15, 20, 30, 40 i 60 cm, a visine su od visine 70 cm tipične za kuhinjske korpuse, sve do visine od 200 i više centimetara. Iako se izvlačni sustavi najviše primjenjuju u kuhinjskom namještaju, njihova primjena nije ograničena samo na to područje i mogu se koristiti za opremanje kupaona, spavaćih soba i garderoba, ali i u poslovnim prostorima, naročito u radionicama i laboratorijima.
Usporedni prikaz klasične konfiguracije ormara i Kesseböhmer Tandem izvlačnog sustava. Police su po dubini podijeljene na dva dijela. Uži dio je pričvršćen na frontu, a širi ostaje unutar korpusa. Prilikom otvaranja ormara šire police se izvuku na rub korpusa. Postoji i dvokrilna inačica ovog sustava.

ISKORAK U DIZAJNU

Iako se koncept žičanih košara još uvijek najviše koristi pogotovo za nezahtjevne projekte, uporabom modernih materijala te uvođenjem novih i originalnih oblikovnih rješenja izvlačni sustavi su evoluirali u atraktivna dizajnerska ostvarenja koja su se svojim izgledom već izborila da se više ne moraju skrivati unutar korpusa. Dna košara su sad elegantne tanke plohe izvedene od MDF-a, lima ili polikarbonatnih ploča s posebno dizajniranim površinskim teksturama. Ogradice se izvode od deblje žice, ponekad posebno atraktivnog elipsastog poprečnog presjeka ili plastičnih cijevi, sa sjajnom, mat ili polumat završnom obradom u bojama koje su usklađene ili u opoziciji s ostatkom gradivnih elemenata. Najnoviji trend je izrada integralnog sustava, dakle i mehanizama vodilica kao i samih košara od plastificiranog čeličnog lima s završnom obradom koja sugerira kamen škriljevac čime se naglašava njihova robusnost i monolitnost.

INOXA Hyper izvlačni kontejner za sredstva za čišćenje sa škriljevac završnom obradom
Tipičan primjer je linija HYPER talijanskog proizvođača INOXA. Kao i svi suvremeni izvlačni sustavi i ona je opremljena mehanizmima za potpunu izvlaku te kontrolirano samozatvaranje (softclosing) i uz uporabu vodilica renomiranih svjetskih proizvođača okova, u ovom slučaju GRASS.
Kesseböhmer Cleaning Agent s odvojivim posudama i Top Flex izvlačni sustav za proširenje radne ploče

KUTNI IZVLAČNI SUSTAVI

Kao poseban slučaj konstrukcije izvlačnih sustava izdvaja se rješenje za kutne korpuse na kuhinjama U, C i L konfiguracije koji nisu izravno dostupni već se sadržaju mora pristupiti iz prvog slijedećeg korpusa s jedne ili druge strane. Jedan od načina rješenja tog problema je konstrukcija sastavljena od jednog sustava polica/košara koji se nalazi u kutnom korpusu i drugog u susjednom korpusu koji je pričvršćen na zaokretnu frontu. Otvaranjem fronte taj sustav izlazi iz volumena korpusa, a poseban mehanizam translatornim pomakom premjesti prvi sustav u slobodni volumen i tako ga učini izravno dostupnim.

Sekvencionalni prikaz otvaranja kutnog izvlačnog sustava – Kesseböhmer Magic corner
Drugi način je izvedba samo jedne police koja se proteže unutar oba korpusa i zbog svog posebnog oblika i prikladnog mehanizma nakon otvaranja fronte svoj sadržaj čini dostupnim. Geometrija police je dobivena nakon složene kinematičke analize uz zadovoljavanje dva uvjeta – najveću moguću površinu koja još uvijek omogućava programirano rotaciono-translatorno kretanje unutar volumena korpusa. Njemački proizvođač Kesseböhmer koji je među prvima razvio takav sustav dao mu je marketinški naziv LeMans zato što oblik police neodoljivo podsjeća na oblik trkaće staze u francuskom gradu Le Mans na kojoj se još od 1925. održava čuvena automobilistička utrka izdržljivosti – 24 sata Le Mansa.
Kesseböhmer LeMans kutni izvlačni sustav s prikazom istoimene automobilističke staze
Proizvođači automobila su davno shvatili da se pravi fanovi vole diviti sadržaju skrivenom ispod poklopca motora pa su se, neki više, neki manje, potrudili i taj prostor dizajnirati da bude vrijedan pogleda. Slično je i sa proizvođačima high-end sustava za reprodukciju glazbe koji na svojim pojačalima elektronske cijevi ponosno ističu kao glavni element dizajna. “Skeleton” satovi na kojima se vidi unutrašnjost satnog mehanizma već dugo su trend kod ekskluzivnih modela renomiranih proizvođača.
INOXA Combi’s kutni izvlačni sustav s prikazom detalja polica
Dizajn unutrašnjosti namještaja već se počeo natjecati s dizajnom njegove vanjštine, tome doprinose ne samo ovdje opisani izvlačni sustavi, nego i vhunski dizajnirane ladice i podizni sustavi. Iako se kod nekih celebrity chefova već mogao uočiti taj trend, teško je reći koliko će on uzeti maha. Bez obzira na to, lijepo je znati da u unutrašnjosti namještaja možemo imati state-of-the-art tehnologiju i dizajn, odnosno da se naša kuhinja može pokazati “odjevena u večernju haljinu”, kako je u slobodnom prijevodu glasio reklamni slogan tvtke INOXA prilikom uvođenja njihove Elite linije izvlačnih sustava.
Razne inačice INOXA Hyper izvlačnog sustava
Sve fotografije i grafički prilozi su iz izvora marketinških materijala tvrtki INOXA Industrie Srl, Italija i Kesseböhmer GmbH, Njemačka.

Pretraživanje

Unesite pojam za pretraživanje.

2024. © ELGRAD d.o.o. - Sva prava pridržana.