SM QUARTZ

KVARCNE PLOČE VELIKOG FORMATA

Ploče velikog formata od mineralnih materijala (jedna dimenzija dulja od 200 cm) već od davnina koristimo u uređivanju interijera, najčešće za kuhinjske radne ploče, stolove, pultove, kao i za oblaganje zidova. Na početku su to bile ploče od prirodnog kamena, no početkom 20. st. uvode se i ploče izvedene od umjetnih materijala.
S obzirom na način proizvodnje i sastav možemo ih podijeli ti na tri glavne skupine. Prve su se počele proizvoditi ploče od “umjetnog kamena”. Postupak je bio krajnje jednostavan – komadići kamena (agregat) različitih dimenzija i/ili kameno brašno miješalo bi se s nekim vezivnim materijalom. Na početku su to bili “obični” Portland cement i njegova izvedenica bijeli cement, a kasnije i druga sintetička veziva kao što su epoksi smole. U ovoj kategoriji imamo priproste terazzo ploče na jednoj i visoko sofisticirane tehnološki napredne ploče (SM Quartz) na drugoj strani. Druga vrsta ploča velikog formata je podrijetlom iz tehnološkog postupka proizvodnje keramičkih pločica. Primjenom unaprijeđenih načina proizvodnje i s pomnim izborom sastojaka omogućena je izrada keramičkih ploča duljine preko 300 cm (Laminam). Treća vrsta ploča nastala je krajem 60-tih kad je jedna od najvećih svjetskih kemijskih kompanija patentirala novi proizvod, službeno i stručno nazvan “solid surface material”. Sastav mu je bio od aluminijevog trihidrata s vezivom od akrilnih polimera s dodacima anorganskih punila i pigmenata (GetaCore, Corian, Kerrock).

Svaka od ovih vrsta ploča ima svoje prednosti i mane. Umjetni kamen je najbliži prirodnom kamenu, Laminam ploče imaju besprijekoran dizajnerski učinak, dok se GetaCore ploče odlikuju ugodnom toplinom svoje površine i bešavnim spajanjem pojedinih elemenata. Osim tih značajki pri izboru bi trebalo posvetiti pažnju na ekološke karakteristike svakog od proizvoda i razmotriti njegov utjecaj na degradiranje krajobraza prilikom dobivanja sirovina, kao i ugljikov otisak. Ugljikov otisak (eng. „Carbon Footprint“) je mjera ukupne emisije stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, tvrtka ili događaj, svedena na CO2e ekvivalent.

Sve ploče od umjetnog kamena imaju neke zajedničke značajke – proizvode se od prirodnog kamenog materijala i imaju jednake karakteristike po čitavoj debljini ploče, što znači da odabrani dekor vidimo kako na površini tako i na presjeku ploče. Razlikuju se po tipu vezivnog materijala i vrsti kamena koji čini osnovni gradivni sastojak. Mramor i kremen (kvarc) su dvije najčešće vrste kamena koje se rabe u proizvodnji predmentnih ploča.

Talijanska tvrtka Santamargherita od 70-tih godina prošlog stoljeća proizvodi ploče od mramornog i kremenog materijala, a ovdje će biti riječ o pločama s kremenim materijalom s komercijalnim nazivom SM QUARTZ. Sastav ploča je 93% kvarc i 7% vezivni materijal (binder) od polimerskih smola. Velika većina karakteristika SM QUARTZ ploča proizlazi iz karakteristika kvarca kao njihovog osnovnog gradivnog sastojka. Kvarc (kremen) je kristalni oblik silicijevog dioksida SiO2, prirodnog minerala široko raspostranjeg u sastavu Zemljine kore.
Primjer lijepo razvijenih kristala prirodnog kvarca.
Kristali kvarca su heksagonalni sa staklastim sjajem, mogu biti različitih veličina, boja i prozirnosti, a neke vrste i posebno razvijene kristalne forme obrađuju se kao poludrago kamenje – ametist, citrin, kalcedon-ahat i drugi. Kvarc je jedan od najtvrđih minerala u prirodi, s brojem 7 po Mohsovoj ljestvici relativne tvrdoće, četvrti po redu, odmah iza topaza (8), korunda (9) i dijamanta (10). Mehaničke i kemijske karakteristike kvarca daju pločama izuzetnu tvrdoću, otpornost na habanje, ogrebotine, kemijske utjecaje i starenje, a varijacije u boji, veličini, prozirnosti i drugim optičkim svojstvima kremenih čestica određuju konačni izgled i dojam prirodnog materijala.
Proizvodnja se odvija nanošenjem sloja sirovog materijala kvracnog agregata pomiješanog s vezivnim polimernim smolama na horizontalnu ploču. Taj sloj se vibrira i preša u vakuumu, a nakon toga se zagrijava do temperature od cca 120 stupnjeva C što uzrokuje očvršćivanje i solidifikaciju početne smjese. Takav “vibro-kompresijski postupak” osigurava pravilnu raspodjelu agregata, zapunjenje svih prostora vezivnim materijalom što rezultira da konačni proizvod bude potpuno neporozan. Ploče se zatim hlade, a nakon toga bruse se i obrezuju na projektirane dimenzije i odlaze na završnu obradu površine, dodatnim brušenjem u skladu s dekorom, četkanjem, poliranjem ili nanošenjem posebne teksture.
SM QUQRTZ Nero - kao obloga zida
SM QUQRTZ Nero - pogled izbliza na teksturu
Dizajn dekora i boja postiže se pomnim izborom različitih granulacija i boja kvarcnog materijala uz dodatak pigmenata, a kod dekora koji sugeriraju kamenu površinu s venama primjenjuje se posebni postupak pri kojemu robotska ruka na još sirovu smjesu nanosi kvarcne granule u boji i veličini potrebnoj da se postigne željeni efekt. Pomaci ruke su dvostruko kontrolirani, osnovni hod/putanja je određen od strane dizajnera ili predloška, a sekundarni pomaci su softverski slučajno generirani što rezultira varijacijama karakterističnim za linijaturu koju ima prirodni kamen, tako da svaka proizvedena ploča ima jedinstveni izgled, bez ponavljanja uzorka.

Nekoliko karakterističnih dekora SM QUARTZ ploča

SM QUARTZ ploče proizvode se u debljinama od 10, 12, 20 i 30 milimetara i u dimenzijama 3050 x 1400 ili 3200 x 1550 mm. Zbog kemijske inertnosti svojih sastojaka ne reagiraju s većinom kemikalija i pogodne su za kontakt s hranom. Gustoća im je 2000 – 2500 Kg/m3, a upijanje vode ≤ 0,10 %, sve po EN 14617-1. Zbog karakteristika sirovog materijala i vibro-kompresijskog postupka proizvodnje imaju izuzetno nisku razinu ispuštanja štetnih tvari (VOCs) i imaju “Greenguard” i “Greenguard gold” svjedodžbe izdane od Greenguard instituta za zaštitu okoliša.

Ploče dolaze u preko 70 dekora, svrstanih u šest kolekcija. Dizajn dekora je vrlo originalan i kreće se od samozatajnih jednobojnih, na kojima se suptilno nazire struktura kremenih zrnaca tako da odaju stanoviti retro ugođaj i prikladne su za slučaj da ne želimo da djeluju nametljivo u odnosu na ostatak interijera. Neki od jednobojnih dekora dolaze s atraktivnim teksturama, a oni dekori koji sugeriraju izgled prirodnog kamena su zamišljeni vrlo hrabro i djeluju više kao reinterpretacija ili čak dekonstrukcija kamene površine, ali još uvijek vrlo uvjerljivo i elegantno. S obzirom na širok raspon boja i načina površinske obrade ne moramo se bojati da nećemo moći pronaći ploču koja najbolje odgovara našem interijeru.

Pretraživanje

Unesite pojam za pretraživanje.

2024. © ELGRAD d.o.o. - Sva prava pridržana.