Priča o ladicama

Otvorenu kutiju pravokutnog oblika izvedenu tako da se može izvlačiti i uvlačiti u osnovni korpus namještaja, a služi za pohranu predmeta, nazivamo ladicom. Sastavni dijelovi ladica su prednja ploča, prednjica ili fronta, dvije bočne stranice, stražnja stranica i dno. Na prednjoj ploči nalazi se ručkica ili neki drugo sredstvo koje omogućava izvlačenje, a na stranicama su vodilice koje osiguravaju translatorni pomak. Kao nenadomjestiv dio nalazimo ih na gotovo svim vrstama namještaja i unatoč tome što ih koristimo nekoliko desetaka puta dnevno, skloni smo zanemariti njihov značaj i ulogu u našoj svakodnevici.
Prve tragove korištenja ladica nalazimo još u doba antike, ali tek krajem renesanse i početkom baroka kad je počela masovnija zanatska i umjetnička proizvodnja namještaja one postaju njegov standardni dio i uvelike određuju njegov konačni izgled.
Stol s otklopnom pločom iz 1685. Dizajn: Jean Bérain stariji, izrada: Alexandre-Jean Oppenordt Metropolitan Museum of Art

Konstrukcija i materijali

Prve ladice su se izrađivale od drva sa stolarskim vezovima na sudarima stranica i dna ladice, dok je prednjica bila uklopljena u osnovnu kutiju ili naknadno dodana od kvalitetnijeg materijala, posebno obrađena za uklapanje u reprezentativni namještaj. Danas se ladice izvode od čeličnog lima kao osnovne nosive konstrukcije u kombinaciji s pločastim materijalima drvnog podrijetla.Česta je uporaba kompozitnih materijala i plastike pogotovo za posebne vrste ladica.

Dimenzije i nosivost

Širina ladica se kreće od 15-20 cm za kupaonski namještaj, kartoteke do standardnih širina za kuhinjski namještaj koje se kreću od 40 do 120 cm, a najšire ladice mogu biti i do 200 cm za skladištenje nacrta, zemljopisnih karata, grafičkih mapa i sličnog. Dubina ladica se kreće od dvadesetak cm, preko standardne dubine od 40 – 60 cm za namještaj u stanovanju i kuhinje do 100 – 120 cm za tiskane materijale velikih formata. Nosivost ladice je bitna karakteristika i obično s kreće od 35 do 45 kg, dok ladice u radionicama i skladištima mogu imati nosivost i do 200 kg.

Ladica dimenzija prikladnih za pohranu posuđa

Otvaranje/zatvaranje

Uobičajeni način otvaranje ladica je putem jedne ili više ručkica pričvršćenih na frontu. Ako ne želimo ručkice, kao što je suvremeni trend u dizajnu namještaja, možemo ih izbjeći na više različitih načina. Najjednostavniji je skraćivanje visine fronte za 3-5 cm što osigurava prostor da rukom možemo zahvatiti stražnji dio fronte s gornje ili donje strane i tako otvoriti ladicu. Mana ovog pristupa je izloženost sadržaja prašini i pogledu. Da bi se to spriječilo mogu se na mjestu otvora ugraditi profili koji ga zatvaraju i ograničavaju dubinu zahvata rukom. Tipični primjer za to su Gola profili izvedeni od aluminija i dostupni u više boja i tekstura. Kao zamjena za klasične ručkice razvijene su linijske ručkice u obliku slova L koje se pričvršćuju za gornju stranicu ili iza fronte. Zbog svoje male visine od svega 1 – 1,5 mm linijska ručkica se potpuno stopi s fugom između fronti i nenametljivo ističe vodoravnu raščlambu kompozicije ladica.

Ladica dimenzija prikladnih za pohranu posuđa
Primjer linijskih ručkica
Za one koji ne žele ručkice ni u kojoj od njihovih izvedenica razvijen je mehanizam koji omogućava da se laganim pritiskom na frontu, ladica izvuče za nekoliko centimetara, dovoljno da možemo primiti prednjicu i ladicu otvoriti do kraja. Zatvaranje se odvija obrnutim postupkom – primaknemo ladicu dok ne osjetimo da se aktivirao mehanizam koji sam nježno zatvori ladicu umjesto nas. Ovaj, SoftClosing koncept, kako je komercijalno nazvan, ugrađuje se u sve sustave ladica i predstavlja standard kojega se pridražava velika većina proizvođača.

Vodilice

Najjednostavnije vodilice su na drvenim ladicama i sastoje se od letvice presjeka cca 10/10 mm pričvršćenih za unutarnju stranu korpusa kojima odgovara utor nešto manjih dimenzija na stranicama ladice. O kvaliteti drveta i preciznosti izrade ovisila je i kvaliteta uporabe, a da bi se olakšao pomak, vodilice su se podmazivale nekoć voskom, a danas parafinom, jer se ovaj koncept još uvijek koristi.

Ladica dimenzija prikladnih za pohranu posuđa
Razvojem tehnologije i zahtjeva za sigurnijim i pouzdanijim otvaranjem vodilice se počinju izvoditi od profiliranog čeličnog lima. Uvođenjem kotačića ili kugličnih ležajeva, teleskopskih produženja i ostalih tehnoloških poboljšanja današnje vodilice postale su visikosofisticiran, pouzdani mehanizam. Osim povećanja nosivosti, stabilnosti i glatkog klizanja, dodane su još važne funkcionalnosti kao što je potpuna izvlaka i osigurač koji ne dopušta da ladicu nehotice ne izvučemo iz vodilica, tako da ona i njen sadržaj ne završe na podu ili našim nogama.
GRASS Vionaro V8 sa staklenom prednjicom. Desno Inoxa Hyper izvlačne košare sa J-pull frontama za otvaranje bez ručkica
Emuca ladice posebno dizajnirane za ugradnju u garderobne ormare
Najvažnije značajke koje bi svaka suvremena ladica morala imati su potpuna izvlaka tako da možemo pristupiti predmentima uz stražnju stranicu, softclose mehanizam za lagano i bešumno zatvaranje, dovoljna mehanička krutost i stabilnost da se izbjegne vitoperenje ili savijanje pod opterećenjem što uvelike produžava njihov vijek trajanja.
Primjeri ispune za V8 Crystal ladice
Stranice V8 ladice široke su samo 8 mm izgledaju nestvarno tanke i elegantne, a s obzirom da možemo birati između 6 boja mogu se savršeno uklopiliti u bilo koji dizajnerski koncept. Poseban slučaj su Vionaro V8 Crystal ladice visine 20 cm koje imaju modularni sustav aluminjskih okvira, također širine 8 mm, u koji se po želji mogu ugraditi staklena ili aluminijska ispuna. Možemo birati između više boja i tonova staklene ispune, a aluminijska ispuna može biti s tiskom više grafičkih uzoraka u različitim bojama.
Ladica dimenzija prikladnih za pohranu posuđa
Kao što možemo vidjeti ladica više ne mora biti neugledna kutija s stranicama debljine 25 mm, u generičkoj bijeloj boji. Ona može biti i dizajnerski predmet sam po sebi, što znači da se dizajn namještaja više ne zaustavlja na frontama i ručkicama već ulazi i u njegovu unutrašnjost, odnosno iz nje izlazi.
Ladice kao mjera prostora, Grass ladice u kuhinji njemačkog proizvođača Leicht

Pretraživanje

Unesite pojam za pretraživanje.

2024. © ELGRAD d.o.o. - Sva prava pridržana.