MILANO – EUROCUCINA 2018.

Posjetili smo sajam Eurocucina 2018. u Milanu.

Kuhinje su odavno prestale biti čisto funkcionalni prostori, a postale su središta domova i središta druženje. Novi oblici, materijali i boje učinili su da se ta mjesta druženja međusobno povežu i stvore interakciju sa ostalim prostorima i vanjskim svijetom.

Skrivene komponente kuhinja kao najveći trend pružaju mogućnost da se sakriju ili zakamufliraju osnovne funkcije kuhinje. Veliki elementi skrivaju otvore, a velike kolone i prostrane unutrašnjosti omogućuju da sve bude na svom mjestu. Tehnička oprema je također skrivena. Rezultat su besprijekorno organizirane kompozicije u kombinaciji sa otvorenim policama koje zamagljuju liniju između kuhinje i dnevnog boravka.

Novi dizajn kuhinja uključuje rješenja i tehnologije koje su nekad bile rezervirane za industrijske kuhinje, kao što su kontinuirane radne ploče i ploče za pečenje, visoko kvalitetne nape i savršeno opremljene površine. Krajnji cilj je uvijek stvoriti radni prostor dostojan kuharskog chefa.

Racionalnost i formalna čistoća su glavno pravilo. Sve reference prema tradicionalnom su se izgubile. Rezultat su proizvodi sa čistim i kalibriranim površinama napravljenim od prestižnih materijala.

Odabrali smo nekoliko nama zanimljivih rješenja:

Metalik tekstura i ton
Zanimljive aplikacije metalik tonova na različitim materijalima sve više se pokazuju kao trend

elgrad-blog-milano-2018-slika01By Ernestomedia

Modularna kuhinja definirana bogatom drvnom bazom, prirodnim kamenom i jakim arhitektonskim linijama. Solidni volumen isprekidan prazninama, površine različitih debljina mogu se posložiti u igru vizualnog balansa, a kompozicije uključuju linearne, kutne i centralne module otoka.

elgrad-blog-milano-2018-slika13Ratio by Molteni&C|Dada

Skupturalna kuhinja u kojoj dominiraju kubične forme. Čisti okviri svijetlih elemenata u suprotnosti sa tamnim, monolitičkim zidovima kreiraju iluziju samostojećih elemenata.

elgrad-blog-milano-2018-slika12Handle-Free Kitchen by SieMatic

Kombinacije sličnih tonova u čistim i minimalističkim površinama, sa sitnim geometrijskim pomacima, bez opterećenja ručkica.

elgrad-blog-milano-2018-slika05
Multitasking kuhinjski otok sa elementima industrijskog dizajna.

elgrad-blog-milano-2018-slika11Ratio kitchen by Dada

Povezivanje svih elemenata u cijelinu, bez praznog prostora, bez prekida.

elgrad-blog-milano-2018-slika10Lounge by Veneta Cucine

elgrad-blog-milano-2018-slika06
elgrad-blog-milano-2018-slika09Elam kuhinja by Tisettana group – centralni otok stoji kao lava-stone monolit kako bi se probudio osjećaj prirode u prostoru.

Transparentnost i slojevitost se koriste kako bi se otvorili neki prostori, a sakrili drugi.

elgrad-blog-milano-2018-slika08
Otvorene police u raznim varijacijama, ali sa istim ciljem otvaranja i povezivanja prostora na nenametljiv i vizualno atraktivan način. Različite primjene u različitim interijerima, efektno i funkcionalno.

elgrad-blog-milano-2018-slika14
elgrad-blog-milano-2018-slika04
Drvni detalji, u kombinaciji sa različitim materijalima kamena i keramike.

elgrad-blog-milano-2018-slika15
Laminam keramičke pločeelgrad-blog-milano-2018-slika16
elgrad-blog-milano-2018-slika17
Površine daleko od glatkih na koje smo naviknuli, za dojam glamura.

elgrad-blog-milano-2018-slika03